Bu bölümün amacı işletmelerin tüm süreçlerinin günümüzde dijitalleşmesi nedeniyle ihtiyaç haline gelen bugünün ve yarının önemli mesleklerini yapan ve yapacak olan elemanlar yetiştiren bölümdür.
Örneğin işletmelerin süreçleri dijitalleşmeden önce hemen hemen her şey kağıt üzerinde yürütülüyordu. Son zamanlarda dikkat ettiniz mi artık fatura kesip göndermiyorlar. Cep telefonunuza ya da email adresinize faturanızı gönderiyorlar. İşte bu işletmelerin dijitalleşmesinin en güzel ve görünür örneklerinden bir tanesi. Geri kalanlarını saymakla bitiremeyiz. O kadar çok işletme süreçleri var ki. Tümünün tek bir sistem altında yürüten işlemesini sağlayan yazılımlar var. Onlar neler peki ? Bİliyor musun ? Bilmiyorsan okumaya devam et…
ERP Nedir?
Enterprise resource planning (Kurumsal kaynak planlaması) İngilizce kısaltması IT sektöründe çokca telaffuz edilen bir sistemler bütünüdür. Bu yazının amacı Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü genel hatları ile tanıtmak olduğu için ERP nin detaylarına inmeyeceğim. Bir kaç örnek ile açıklayıp ERP konusunu başka bir makalenin içerisinde geniş geniş ele alacağım.
ERP ve Yönetim Bilişim Sistemleri İlişkisi Nasıldır?
Gelelim Yönetim Bilişim Sistemleri ve ERP arasında ki ilişkiye. Bu ilişkiyi anlamak için Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde okutulan İşletme ve Yönetim derslerine bir bakmak lazım. Ardından ise ERP modülleri neler diye bakmak lazım. Karşılaştırma yaptığınızda çok benzer olduğunu göreceksiniz. Örneğin tüm YBS bölümlerinde Finans ile ilgili dersler en az bir kaç tane farklı ders olarak okutulur. ERP modülüne baktığınız da ise tüm ERP uygulamalarında FİNANS modülü vardır. Hatta bazı ERP lerde ayrı muhasebe modülü varken bazıalrında FİNANS modülü altında bir uygulama olarak bulunur.
Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) ve ERP (Enterprise Resource Planning) ilişkisi oldukça yakındır. ERP, işletmelerin kaynaklarını yönetmek için tasarlanmış bir bilişim sistemidir. Bu sistem, bir işletmenin finans, lojistik, tedarik zinciri yönetimi, üretim, stok yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi gibi birçok işlevini tek bir platformda birleştirerek verimliliği artırır.
Yönetim Bilişim Sistemleri ise, işletmelerin iş süreçlerini otomatize etmek, veri analizi yapmak, raporlama ve yönetim kararlarını desteklemek için kullanılan bilişim sistemleridir. Bu sistemler genellikle işletmenin tüm birimlerinde kullanılır ve işletme performansını artırmaya yardımcı olur.
ERP, bir tür Yönetim Bilişim Sistemi olarak kabul edilebilir çünkü işletmelerin verimliliğini artırmak için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, ERP, genellikle birçok farklı Yönetim Bilişim Sistemi bileşenini içerir ve işletmelerin farklı işlevlerini tek bir platformda birleştirir.
Sonuç olarak, Yönetim Bilişim Sistemleri ve ERP arasındaki ilişki, ERP’nin bir Yönetim Bilişim Sistemi bileşeni olarak görülebileceği ve işletmelerin verimliliğini artırmak için birbirleriyle sıkı bir şekilde entegre olduğu şeklinde özetlenebilir.
Neden Yönetim Bilişim Sistemleri Bölünde İşletme İktisat Dersleri Var ?
İşte bu nedenle Bilişim derslerinin yanında İşletme, İktisat, Planlama, Yönetim dersleri de görüyorsunuz. Bana çok soruyorsunuz neden bilişim haricinde ki dersleri görüyoruz. Gereksiz sözel dersler onun yerine daha fazla bilişim dersleri olmalı diyorsunuz.
Bende diyorum ki yanlış düşünüyorsunuz. Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün doğuş amacı ve temel felsefesi işletmelerin kurumsal olarak yönetiminin bilişim vasıtasıyla yapılmasıdır. Mesela patron yatırım kararı verecek diyelim. Bunu elinde veri olmadan karar verirse o yatırımın batma ihtimali yüksek olur. Ya da yeni personel alımı yapılacak. Ve buna karar verilecek. Üretim istatistikleri ile çalışanların performansları veri anlamında analiz edilsin ki gerçekten eleman ihtiyacı var mı tespit edilebilsin. İhtiyaç varsa kaç tane elemana ihtiyaç var buna karar verilebilsin. İşte ERP dediğimiz uygulamalar bu tarz bir çok karar vermek için gerekli verileri üzerinde bulunduran uygulamalardır.
Kimi şirket kendi ERP programını yazıyorken, kimisi satın alıyor. Piyasa da ERP satın almak isteyen şirketlere önüne yerli yabancı bir çok uygulama çıkıyor. Bunlardan yabancı sermayeli SAP ismi verilen bir uygulama var ki uygulamayı çalıştırmak için ayrı bir programlama dili var. Ayrıca uzmanlaşabileceğiniz bazı örnek ERP sistemleri şunlardır: SAP, Oracle, Microsoft Dynamics, Infor, Epicor, Sage ve NetSuite.
İşte bazı örnek ERP sistemleri:
- SAP: Dünya genelinde birçok büyük ölçekli işletme tarafından kullanılan SAP, finansal yönetim, satış ve dağıtım, satın alma, stok yönetimi, üretim planlama, insan kaynakları yönetimi gibi birçok modülü içeren kapsamlı bir ERP sistemidir.
- Oracle ERP Cloud: Bulut tabanlı bir ERP çözümü olan Oracle ERP Cloud, finans, tedarik zinciri yönetimi, projeler, maliyet yönetimi, insan kaynakları yönetimi gibi modülleri içermektedir.
- Microsoft Dynamics 365: Microsoft Dynamics 365, finans, operasyonlar, satış, pazarlama, müşteri hizmetleri gibi iş süreçlerini kapsayan bir ERP çözümüdür.
- NetSuite: Bulut tabanlı bir ERP sistemleri olan NetSuite, finans, stok yönetimi, satın alma, üretim, insan kaynakları yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi gibi birçok modülü içermektedir.
- Infor ERP: Infor, geniş bir iş süreçleri yelpazesine sahip olan üretim, dağıtım, tedarik zinciri yönetimi, insan kaynakları yönetimi, finansal yönetim gibi modülleri içeren bir ERP sistemidir.
Bu ERP sistemleri, farklı özellikler, fonksiyonlar ve maliyetler sunar. İşletmeler, ihtiyaçlarına en uygun ERP sistemini seçerken, özellikle iş süreçleri, kullanıcı sayısı, entegrasyon gereksinimleri, bütçe ve diğer faktörleri göz önünde bulundurmalıdır.
ERP ya da SAP danışmanı olarak piyasa da çalışabilir çok güzel paralar kazabilirsiniz. İşte Bu SAP ya da ERP uygulamaların yürütülebilmesi ancak ve ancak işletmelerin tüm süreç ve fonksiyonlarının (Finans, Üretim, Lojistik, Muhasebe, İnsan Kaynakları vs.) YBS UZMANI tarafından bilinmesi gerekiyor ve bilişim vasıtası ile bu süreç ve fonksiyonları yönetebiliyor olmalısınız. İşte bu nedenlerle işletme iktisat dersleri görüyorsunuz…
Gelelim ERP alanında uzmanlaşmak istemiyorsunuz ne yapabilirsiniz. Fazlaca yönelebileceğiniz alan var. Hepsine burada değinmeyeceğim. Daha önce yazmış olduğum makalelere göz atabilirsiniz. Aşağıya link bırakıyorum. Hatta bıraktığım linkler haricinde diğer makalalerin içinde de işinize yarar, fikir verecek bilgiler var..
Derinlemesine YBS bölümü gerçekleri ve bilişim sektörü Bölüm 1
https://www.ybsmezunu.com/kariyer/bilisim-sektorunde-nasil-is-bulursunuz-bolum-1/
Derinlemesine YBS bölümü gerçekleri ve bilişim sektörü Bölüm 2
https://www.ybsmezunu.com/kariyer/derinlemesine-ybs-bolumu-gercekleri-ve-bilisim-sektoru-bolum-2/
Derinlemesine YBS bölümü gerçekleri ve bilişim sektörü Bölüm 3
https://www.ybsmezunu.com/kariyer/derinlemesine-ybs-bolumu-gercekleri-ve-bilisim-sektoru-bolum-3/
[…] Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Nedir 1 ? […]
[…] Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Nedir 1 ? […]