Yazılım Geliştirme: Tasarım ve Geliştirme Sürecinin 7 Aşaması

SDLC Nedir?

Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü veya SDLC, bir yazılım organizasyonu içerisinde bir yazılım projesi için takip edilen bir süreçtir. Belirli bir yazılımın nasıl geliştirileceğini, sürdürüleceğini, değiştirileceğini açıklayan ayrıntılı bir plandan oluşur. Metodoloji, tipik sorunları ortadan kaldırarak ve geliştirme ekibine beklentilerinizi karşılayan ve aşan bir yazılım tasarlama konusunda rehberlik ederek çalışır.

Aşağıda sektörde takip edilen en önemli ve popüler SDLC modelleri yer almaktadır. Her birini tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu yazınıın devamında agile scrum metodolojisi anlatılacak. Mutlaka devam edin okumaya

1. Gereksinimlerin toplanması

Müşterinin özel yazılıma ihtiyaç duyduğu ilk aşamada, tüm benzersiz gereksinimleri anlamak ve toplamak için çeşitli toplantılar düzenlenir. Burada spesifikasyonlarınızın ne olduğunu, yazılıma neden ihtiyacınız olduğunu, yazılımın nasıl çalışmasını istediğinizi ve yazılımla ulaşmak istediğiniz hedeflerinizi biliyor olmalısınız. Beklentilerinizi keşfederek projeyi minimum risk ve maliyetle başarıyla hayata geçirmek için doğru yön seçilmeli

2. Analiz ve planlama

Gerekli bilgileri topladıktan sonra projeniz için güçlü bir temel oluşturmak üzere bunları analiz etmeye başlıyoruz. Vizyonlarınızın karşılandığından emin olmak için hedeflerinizi somut bir plana dönüştürmelisiniz. Bu, gerçek verileri topladığımız, bir ön veri yapısı oluşturduğumuz, bilgi mimarisini anladığımız, riskleri tanımladığımız ve açık sorunlara çözümler geliştirdiğimiz aşamadır. Ayrıca proje zaman çizelgesini, kapsamını çizmeli ve projeniz için gelecekteki yükseltmeleri planlamalısınız.

3. Güvenlik, Yazılım ve Performans Mimarisi

Bu aşama, yazılım sistemini barındırmak için kullanılacak platformun güvenlik ve performans mimarisini tanımlar. Her proje farklı bir yaklaşım gerektirir; bu nedenle bu aşamayı sisteminizin bulut mimarisini tasarlamaya, kullanılacak programlama dil ve teknolojileri belirlenmesine ayrılmalı. Burada platformu barındıracak, güvenli veri depolama, erişim ve iletim unsurlarını tanımlayacak bir yapı (cloud, hosting, domain vs..) Hangi dil ve programlama teknolojileri kullanılacak planlanmalı

4. Çevik Scrum Tabanlı Yazılım ve Süreç Geliştirme

Bu aşama şüphesiz projenin gerçekleştiği en uzun aşamadır. Projede görevlendirilen geliştiriciler kod oluşturur, test eder ve verileri entegre eder. Yazılım geliştirme boyutuna bağlı olarak görevler 2 haftalık aralıklara bölünür. Her aralık birbiri ardına veya birden fazla ardışık olarak yürütülebilir. Kullandığımız Çevik Scrum metodolojisi riski azaltır ve genel yazılım kalitesini artırır; müşteri, yazılımı hızlı bir şekilde kullanmaya başlayabilir, çoğunlukla geliştirmenin ilk ayı içinde, böylece sorunlar daha hızlı ortaya çıkar ve yazılım ileriye dönük olarak daha iyi planlanabilir.

5. Sistem Testi

Kalite güvencesi, proje ilerledikçe bir regresyon kontrol listesi oluşturur; bu, kalitenin ilerlemesini sağlamanın en önemli unsuru haline gelir. Test uzmanlarımız projenin canlıya çıkış süresini kısaltır, yazılımınızın güvenli olmasını sağlar ve sonuç olarak kârlılığınızı artırmanıza yardımcı olur. Yüksek kullanılabilirliğe sahip sistemler için otomatik test rutinleri oluşturulur; bunlar kararlılık, hız ve güvenlik verilerini toplayarak yazılımı belirli aralıklarla otomatik olarak test eder.

6. Dağıtım

Dağıtımlar, bir sürüm planlandığında gerçekleşir, tek bir sürüm birden fazla sprint içerebilir, sürüm programı tüm paydaşlarla önceden planlanır. Müşteriler genellikle daha önemli öğelerin ilk önce yayınlanmasını isterler; bu da her sprint bağımsız olarak planlanabildiğinden Agile Scrum metodolojisi ile harika çalışır. Bulut dağıtımı bizim tercih ettiğimiz yöntemdir, ancak sıklıkla yerinde dağıtımlar da yapıyoruz. Onceki sürüme geri dönme planı tüm dağıtımların bir parçasıdır; çoğu dağıtım aynı zamanda olağanüstü durum kurtarmayı ve yedekleme planlamasını da etkiler.

7. Destek ve Yönetim

Bakım planlarımız, yalnızca uygulama aşamasında değil, aynı zamanda piyasaya sürüldükten sonra da sistemin kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlanmalıdır. Destek ekibi içinde birinci kademe, ikinci kademe veya üçüncü kademe destek personeli rolünde ki personeller ile destek masasını yönetmeli, bilgi bankası makaleleri oluşturulması ve yükseltmeler için müşterilerle arayüz oluşturmalısınız.

Total
0
Shares
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Previous Post

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü

Next Post

SDLC – Şelale (Waterfall) Modeli

Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x