Merhabalar ben Utku. Sakarya Üniversitesi YBS bölümü okuyan birisi olarak bu sayfada bildiklerimi anlatmaya çalışacağım. Öncelikle Sakarya Üniversitesini seçtiğim için gerçekten minnettarım. Elimden geldiğince sizlere bu üniversiteyi tercihlerinize eklemenizde yardımcı olmaya çalışacağım.
Admin Notu: Bu üniversite ile ilgili sorularınız varsa aşağıda yorum bölümüne yazabilirsiniz
1. Kampüs Hayatı
Sakarya Üniversitesi, Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. 1992 yılında kurulan üniversite, Sakarya şehrinde yer almaktadır ve geniş bir kampüse sahiptir.
Sakarya Üniversitesi, disiplinlerarası bir eğitim ve araştırma ortamı sunan çeşitli fakülteler ve enstitülerden oluşmaktadır. Öğrencilere geniş bir akademik yelpaze sunan 10 fakülte, 3 enstitü ve 4 yüksekokul bulunmaktadır. Üniversitede mühendislik, fen-edebiyat, işletme, iletişim, sağlık bilimleri, eğitim ve sanat gibi çeşitli disiplinlerde lisans, yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü olarak ise İşletme fakültesi içinde yer alır.
Bölümün temel konusu,öğrencilere bilişim teknolojileri ile işletme yönetimi arasındaki ilişkiyi anlama ve bu alanda uzmanlaşma fırsatı sunar. Hem teknik beceriler hem de işletme ve yönetim konularında güçlü bir temel sağlar. Öğrenciler, bilgi teknolojilerini kullanarak işletmelerde verimlilik, etkinlik ve rekabet avantajı sağlayan çözümler geliştirmeyi öğrenirler. Bu kapsamda, ağ güvenliği, ve gibi dersler sunulmaktadır.
Bu kapsamda,
- algoritma & veri yapıları,
- veritabanı yönetimi,
- yazılım geliştirme,
- proje yönetimi,
- iş analitiği,
- Muhasebe,
- Yöneylem
- İletişim Becerileri
vb. dersler verilmektedir.
1.1 Ulaşım
Öncelikle kampüsten şehire inmek son derece basit. İlk merak ettiğiniz konu buysa. Kampüsün bir durağı var ve bu duraktan her 5 dakikada bir çarşıya minibüs kalkıyor. Onun dışında otobüslerde şehrin her yerine bu duraktan ulaşım sağlıyorlar. Bu duraktan ayrıca Kocaeli içinde otobüs kalkıyor. Buradan bakabilirsiniz. Kampüs içinde bu durağa gitmek ücretsiz. Buraya ek olarak öğrenci kartınızı ilk geldiğinizde son duraktaki gişeden açtırarak öğrenci tarifesinden faydalanabilirsiniz.(Buraya da ek olarak sanırım kartın kullanımı için bu işlemin yapılması gerekiyor.) Bunu her sene yeniletmeniz gerekiyor. Öğrenci kartınız belediye otobüsleri için geçerli. Minibüsler nakit alıyor.
Şehir dışı olarak ise ben otobüsle geldiğim için terminalden ulaşım sağlıyorum. Bunun içinde haftanın her günü terminal-kampüs otobüsü var. Ayrıca terminalden çarşıya, çarşıdan da kampüse minibüsle geçebilirsiniz.
Bu seçenek çok kısıtlı olsa da şehir dışı ulaşımında kullanabileceğiniz bir diğer seçenek de trendir. Eğer trenle seyahat etmek isterseniz, Sakarya Tren İstasyonu’na gelerek üniversiteye ulaşabilirsiniz. Tren istasyonundan üniversiteye taksi veya toplu taşıma araçlarıyla kolayca gidilebilirsiniz. Bu seçeneği fazla kullanmadım ama genelde istanbuldan gelen arkadaşlarım bu yolu tercih ederek geliyorlar.
1.2 Sosyal Hayat
Üniversitede birçok öğrenci kulübü bulunmaktadır. Öğrenciler, ilgi alanlarına göre kulüplere katılarak sosyal etkinliklere, sportif faaliyetlere veya sanatsal etkinliklere katılabilirler. Öğrenci kulüpleri, çeşitli etkinlikler, etkinlikler haftası, konserler, tiyatro gösterileri, konferanslar ve paneller gibi etkinlikler düzenler. Saü Ybs olarak da bir topluluğumuz bulunmakta ve olabildiğince etkinlik düzenlenmektedir. İnstagram sayfası için link bırakıyorum.
Topluluk etkinlikleri dışında sporsal faaliyetler içinde olduğunca elverişli bir kampüsümüz var. Öncelikle bir stadyum ve çevresinde koşma sahası var. Tenis oynayabilmeniz için kort, basketbol ve futbol için sahalar var. Basketbol için izin istenmiyor da futbol sahaları halısaha tarzında olduğu için izin alınarak oynanıyor diye biliyorum.
Fotoğrafları kendim çektim.
Sosyal hayatı etkileyen bir unsur olarak buranın çok fazla yağmurlu olmasını es geçmeyeceğim. Bir günde 4 mevsimi sıklıkla yaşayabileceğiniz bir yer. Hava güneşli deyip mont almadan çıkmayı aklınıza bile getirmeyin. Geceleri de kampüs gölü gören bir yerde ve yüksekte olduğu için genellikle soğuk oluyor. Ama bunun için de gidebileceğiniz bolca kafe var. Özellikle mavi durakta çok fazla konsepte kafe var ve ulaşım gayet rahat.
Yemekhaneyi de bu kısma eklemek istedim. 2022-2023 dönemi itibariyle yemek fiyatı öğrenciler için 5 lira. Kampüsün ortasında yer alıyor ve altında merkez kafetarya var. Kampüsün belirli yerlerinde de olmak üzere kafeteryalar var. Ayrıca kahve keyfi ve kitap keyfi olmak üzere kahve ve kitap keyfi sürebileceğiniz mekanlar da mevcut.
Daha fazla bilgi almak için sorular sorabilirsiniz ya da zaten sakaryada okuyan arkadaşlarımız varsa onlar da yorum olarak ekleme yaparlarsa sevinirim. Sakaryayı tercih edecek arkadaşların aklındaki her şeyi olabildiğince cevaplamaktan mutluluk duyarım.
2. Eğitim Öğretim
Öncelikle eğitim sürecinde her zaman kullanmak zorunda kalacağınız bilgilendirme sistemini, belki üniversite öğrencileri olarak hali hazırda kullandığımız için fark etmediğimiz sakarya bilgilendirme sisteminin (sabis) diğer üniversitelere göre çok daha kullanışlı olduğunu savunabilirim.
Sakarya Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, öğrencilere bilişim teknolojileri ve işletme yönetimi alanlarında kapsamlı bir eğitim sunan başarılı bir programdır. Bölüm, öğrencilere hem teorik bilgi hem de pratik beceriler kazandırarak mezunlarını sektörde başarılı kariyerlere yönlendirmeyi hedeflemektedir. Bölümün içinden birisi olarak pratik derslerimizin yaparken zor olduğunu ama bize en çok şey katan dersler olduğunu da eklemek isterim.
Sakarya üniversitesinin ve yönetim bilişim sistemlerinin popülerliğiyle de son yıllarda sıralamalar bu şekildedir.Yıllar Başarı sırası Taban Puan 2022 102.895 377,55455 2021 114.889 313,77310 2020 144.000 345,16624 2019 171.530 318,74671 2018 189.000 299,48105
2.1 Lisans
Sakarya üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü İşletme Fakültesinin altı bölümünden biri olarak lisans ve tezli yüksek lisans eğitimlerini vermektedir. 2013-2014 Eğitim öğretim yılından beri lisans eğitimi verilmektedir.
2.1.1 Dersler
Ybs bölümü olarak göreceğiniz dersleri buraya yazarak amelelik yapmamak için bütün dersleri görüp, en ince ayrıntısına kadar işlenecek konuları takip edebileceğiniz eğitim bilgi sisteminin linkini bırakıyorum. Ders olarak da yeni teknolojileri ve güncel konuları takip edebilmek adına hocalarımızında gerekli çabayı gösterdiğini söyleyebilirim.
2.1.2 Laboratuvarlar
Fakültemizin içinde 3 tane laboratuvar var. Genelde seçmeli ve uygulamalı dersler için kullanılıyorlar.
Casper ERP Laboratuvarı
Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi ile Logosoft arasında imzalanan protokol çerçevesinde Aralık 2016’da açılan ve Türk üniversitelerindeki ilk bulut temelli Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) laboratuvarı olan Casper ERP’de, dünyanın önde gelen kurumsal kaynak planlaması yazılımı SAP (Business One) eğitimleri verilmektedir.
Diğer laboratuvalarda bilgisayar desteği yok.
Sınavlar konusunda gerçekten çok esnek bir durumdayız. Bazı derslerde sınav yerine proje teslim ediyoruz. Bazı dersler de online sınav oluyor. Bazılarında açık uçlu, test veya karma bir şekilde sınav olabiliyoruz. Tamamen hocalarımıza kalmış bir şekilde sınav oluyoruz. Pandemi şartlarında online sınavlarda katı kurallar koyulmadan sınavlar gerçekleşmişti. Hibrit sisteme geçişte zorluk çekmeyen bir üniversiteyiz.
2.1.4 Hocalar
Bölüm hocalarımızın bilgi deneyimi konusunda şüphem yok. Ayrıca her birini görmek isterseniz de şöyle bir link bırakabilirim. Ek olarak da bazı derslerimizi (muhasebe, hukuk gibi) diğer bölümlerden alanında uzman hocalarımız anlatıyor.
2.2 Yüksek Lisans
Bölümümüzde 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılından beri yüksek lisans eğitimi verilmektedir.
2.3 Doktora
Bölümümüzde 2016-2017 öğretim yılından beri doktora eğitimi verilmektedir.
Çap varsa hangi bölümlerle yapabiliyoruz?
https://ebs.sakarya.edu.tr/Birim/Cap Bu link üzerinden faydalanabilirsiniz.
Teşekkür ederim
Erasmus ve staj imkanları nasıl acaba yardımcı oluyorlar mı bu konuda?