YBS bölümü tercih ediyor olsaydım nelere dikkat ederdim?

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun olalı 10 yıldan fazla olmuş. Tanışalı da 14-15 sene. Peki ben şu an tercih ediyor olsam şunlara bakarım. Üniversiteden neler beklerim, bölümden neler beklerim. Kampüsten… işte cevaplarım.

  1. Derse giren hocalar nereden mezunlar ?
  2. Derse giren hocalar Hangi alanlarda lisans, yüksek lisans, doktora yaptılar ? Akademik çalışmaları anlattıkları derslerle paralellik gösteriyor mu ?
  3. Ders müfredatı nasıl. Seçmeli dersler seçimine bırakılıyor mu ? Yoksa zorlanıyor musun ? Örneğin 2 seçmeli ders seçmen lazım. 2 tane seçmeli ders mi açılmış ? Yoksa 10 seçmeli ders açılmış. Yazılım alanında uzmanlaşmak için 2 yazılım dersi mi alabiliyorsun. Finans alanında uzmanlaşmak istiyorsun 2 tane finans alanında ders alabiliyor musun ? Bu biraz hayal olabilir ama yine de sorgulardım bunu…
  4. Mezun bir kaç tane öğrenci bulur, eğitimin kalitesini, hocaların verimli ders anlatıp anlatmadıklarını anlarım. Bunu her üniversite için yapmak çok zor elbet. Bunun için bu sitede yapmaya çalışıyoruz üniversiteler kategorisinde 2023 temmuz ayı itibariyle 15 kadar üniversite için bulabilirsin. Keşke çok fazla yapabilseydik? Ama yüzde 98 taşın altına eline koymadı.
  5. Üniversitenin erasmus gibi yurt dışı olanaklarını incelerdim
  6. Yabancı dil eğitimini incelerdim
  7. Bilişim derslerinde çok eski dil ve teknolojiler mi anlatılıyor. Onu sorgulardım. Çok eski teknolojileri öğrenmen çok şey kazandırmayacak. Güncel teknolojileri öğrenmek için ayrıca efor sarfetmen gerekecek. Zaten uzmanlaşmak için okul dışında fazlaca efor sarfetmen, proje geliştirmen, makale okuman gerekiyor. Bunlara ek maliyet çıkacak, eğer okulda eski teknolojileri anlatılıyorsa.
  8. Üniversitenin girişimcilere destek verip vermediğini sorgulardım. Girişimci olmak tam da bu bölüm için.
  9. Üniversitenin bulunduğu kampüste ya da şehirde teknokent bulunuyor mu ?  Buna bakardım
  10. Üniversitenin zorunlu stajı var mı. Varsa staj konusunda verimli bir staj yapmak için şirketlerle protokol imzalıyor mu ona bakardım
  11. Staj dışında iş bulma konusunda da bölümün şirketlerle bir bağ kurmuşmu, kurmaya çalışmış mı?Bazı üniversitelerin piyasa ile bağlantısı olabiliyor ve bu sayede mezunları daha kolay bir şekilde bir pozisyona yerleşiyor.
  12. Yan dal/ Çift anadal fırsatları var mı. Varsa hangi bölümler ile var ? Kesinlikle ben bilseydim zamanında endüstri mühendisliği ile ÇAP yapardım.

Sanırım eğtitim-öğretim için yeterli..

Diğer bakacaklarım ise

  1. Tabiki barınma ihtiyacını karşılayabileceğin alternatifler var mı ? Cinsiyetine göre KYK yurdu var mı yok mu bakmalısın. Bu ekonomik şartlarda KYK yurdu en uygun barınma imkanını sunacaktır diye düşünüyorum.
  2. Yemek ücretleri ne kadar? Ayrıca üniversiteler yemek bursu, barınma bursu vs burs ları var mı? Devlet üniversiteleri içinde söylüyorum bunu.
  3. Üniversite kulüplere ne kadar destek oluyor. Bir kaç kulüp yöneticisi bulup görüşürdüm. Mesela bir etkinlik yapılacak üniversite, ulaşım, kumanya, konferans salonu desteği veriyor mu vermiyor mu? Veriyorsa çok mu uğraştırıyor.
  4. Spor faaliyetleri için uygun fiziksel koşulları sağlayan yapılar var mı? Mesela yüzme havuzu var mı bakardım. Mesela halısahası var mı ?
  5. Parttime çalışma için öğrencilere imkan tanıyor mu? Ben parttime öğrenci olarak bilgi işlemde çalışmıştım mesela. Yemekhane de, kütüphanede ve farklı daha küçük birimlerde çalışan arkadaşlarım vardı.
Total
0
Shares
2.8 4 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Previous Post

Yönetim Bilişim Sistemleri Maaş

Next Post

Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunu Bankacı Sınavına Girebilir Mi?

Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x