Öncelikle hepinize merhaba diyerek başlamak istiyorum. Sizlere Atatürk Üniversitesi YBS bölümü hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle bölüme giriş için eşit ağırlık puanı gerekiyor. Yönetim Bilişim Sistemleri, organizasyonun iş süreçlerini desteklemek için gerekli olan bilgi sistem ve teknojilerini ele alır. Hem yönetim hem de yazılım alanında kendinizi geliştirebilirsiniz.

Admin Notu: Bu üniversite ile ilgili sorularınız varsa aşağıda yorum bölümüne yazabilirsiniz

Bölümün temel konusu, işletme ihtiyaçlarına en uygun bilişim sistemlerinin oluşturulması ve bunlar arasında entegrasyon sağlayarak, kurumun etkin bir bilgi-işlem altyapısına sahip olmasıdır. Ayrıca, sürekli olarak bu altyapının geliştirilmesi ve işletme hedeflerine en fazla katkıyı sağlaması için çalışılmaktadır.

Bu kapsamda,

  • – algoritma & veri yapıları,
  • – veri tabanları,
  • – yazılım geliştirme,

vb. dersler verilmektedir

şimdi daha detaylı inceleyelim;

1. Kampüs Hayatı

Yönetim bilişim sistemleri programı, 2009 yılı itibariyle eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır. İİBF’ye bağlı olarak merkez kampüste eğitim veriliyor. Kampüs Yakutiye ilçesinde yani merkezde ancak küçük şehir olması nedeniyle çok fazla etkinlik yapılması mümkün olmuyor. iklim şartları aşırı soğuk ve kurak oluyor. KYK kız yurtları ise fakülteye 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor. Kampüs içerisinde 4 kız yurdu bulunmakta ancak erkek yurtları kampüse otobüsle 45 dakika uzaklıkta. Kampüs içerisinde 3 kütüphane var ; Fuat Sezgin kütüphanesi, Okuma salonu ve yeni açılan kütüphane mevcut. Ayrıca fakülte içinde de çalışmak için küçük bir kütüphane var. Fakültenin hemen üst sokağında merkezi yemekhane ve kariyer planlama merkezi vardır. Üniversite çok fazla topluluğa ev sahipliği yapıyor.Örneğin; UCİM, Tema, Katarsis tiyatro grubu gibi.

Atatürk Üniversitesi Tanıtım Filmi

1.1 Ulaşım

Kampüse ulaşım KYK’da kalıyorsanız (Kız öğrenciler için) yürüyerek gidip gelebilirsiniz. Uzak yurtlardan gelen öğrenciler için otobüsler mevcut. Gezilecek alanlara gitmek isteyenler içinse hem otobüs hem de dolmuş var ancak kampüsle cadde arası 20 dakika yürüyüş mesafesinde , kampüs mng avm arası da en fazla 30 dakika yürüme mesafesinde. Otogardan kampüse geliş ise 2 otobüsle oluyor otobüsle 20 dakika sürüyor.

1.2 Sosyal Hayat

sosyal yaşam maalesef çok kısıtlı . Merkezde gidilecek 2 avm ve 2 cadde var. Hava şartlarından dolayı dışarıda etkinlik yapmak imkansız. Ancak Palandöken yakın oraya giidilebilir. Ya da yakın bir ilçede olan Tortum gölü… Genelde öğrenciler Mng Avm ya da Palerium avmde vakit geçiriyor. Bahar geldiğinde ise kampüs yemyeşil oluyor ve genelde kampüste vakit geçiriyoruz. Olimpiyat parkı , Tavşanlı çay bahçesinde de vakit geçirilebilir.

2. Eğitim Öğretim

Öncelikle bölümümüzde hazırlık ve zorunu staj yok. Ben4.sınıf olduğum için staj yapamadım ancak yeni müfredatta stajda eklendi ama zorunlu değil. Üniversitede Eramus ve Farabi gibi programlara katılabilirsiniz. Bölüm dersleri %50 işletme dersleri %50 yazılım dersleri olarak işlenmekte. Okulumuzda 2 laboratuvar var birisi TBTLAB diğeri YBSLAB . YBLSLAB’da bilgisayarlar yeni değil ancak hepsi sağlam ve bir kişiye bir bilgisayar düşüyor yani bilgisayar sayısı yeterli. Laboratuvarlar öğretim üyesine göre değişsse de genelde açık oluyor yani lab’da ders çalışma şansımız oluyor.

YıllarSıralamaTaban Puanı
2022302188318.64201
2021392666248.28525
2020421000273.79469
2019546953247.84045
2018606000232.4007
yıllara göre yerleşme puanları

2.1 Lisans

Bölüm 2009 yılında eğitim öğretime başlamıştır. 4 yıllık eğitim vermektedir.

2.1.1 Dersler

Dersler benim okuduğum dönemde ilk 2 yıl İİBF dersleri son 2 yıl yazılım ağırlıklı olacak şekilde yapıldı ancak geçen yıl müfredat değişikliğine gidildi . İİBF derslerini (iktisat,işletme,yönetim ve organizasyon,işletme bilimleri vb.) hocalarından gayet memnunum fakat yazılım alanında ders veren hocalarımız okulun diğer IT işleri ve BAUM’la ilgilenmek zorunda kaldıkları için bazen derslerde sorun çıkabiliyor fakat daha sonra mutlaka ders tekrarları yapılıyor. Yazılım dersleri için laboratuvar kullanıyoruz. Dönemde 2 seçmeli ders ve üniversite seçmeli dersi alıyoruz. Üniversite seçmeli dersi öğrencilerin diğer fakültelerdeki öğrencilerle tanışması için yapılıyor genelde. Bu ders müfredat değişikliği ile eklendi.

Bölümle ve derslerle ilgili detaylı bilgiye : https://birimler.atauni.edu.tr/yonetim-bilisim-sistemleri-bolumu/bolum-tanitimi/ buradan ulaşabilirsiniz.

2.1.2 Laboratuvarlar

2 laboratuvar bulunmakta .Aktif olarak YBSLAB’ı kullanıyoruz. Sınıf mevcuduna göre yeterli ve sağlam bilgisayarlarımız var.

2.1.3 Sınavlar

Sınavlar hocaya göre değişiyor. Genelde yazılım dersleri hocaları klasik sınavlar tercih ediyor ancak değişedebiliyor.

2.1.4 Hocalar

Hocalarımız alanlarında başarılıdır. Bölüm başkanımız Uğur Yavuz hocamız yapay zeka uygulamaları , pyhton dersleri , içerik yönetim sistemleri gibi derslerimize girmekte.

Daha detaylı bilgi için https://birimler.atauni.edu.tr/yonetim-bilisim-sistemleri-bolumu/akademik-personel/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

2.2 Yüksek Lisans

Fakültede yüksek lisans programı mevcuttur. Lisansüstü ders listesi için ; https://birimler.atauni.edu.tr/yonetim-bilisim-sistemleri-bolumu/lisansustu-ders-listesi/ sitesine bakabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için https://birimler.atauni.edu.tr/yonetim-bilisim-sistemleri-bolumu/ ‘yi ziyaret edebilirsiniz.

3.YBS Tercih Edeceklere Tavsiyelerim

  • İngilizceye önem verin ve mutlaka en az B2 seviyesine gelin.
  • Algoritmayı öğrenmeyi ertelemeyin ve çok fazla pratik yapın.
  • Yönetim derslerine yazılım derslerinden daha fazla önem vermeyin. (eğer yazılım sizin için daha ağırlıktaysa)
  • Öğretim görevlisinin öğrettikleri ile yetinmeyin ve daha fazla çalışın.
  • 1.sınıfta alanınızı belirleyin ve bu alana yönelik dillere çalışın.